Historien bak Game On hundetrening

Man får ikke alltid den hunden man drømte om, men man får den hunden man trenger, har jeg lært. Det er kanskje noe i det. 

Det startet med en Bajas, en finsk lapphund som ikke levde opp til navnet sitt. Uten han hadde jeg ikke visst hvordan det er å ha ansvaret for en hund med separasjonsangst, som er skuddredd og redd for å klippe klør. Men jeg vet hvor krevende det kan være, for jeg har selv vært midt oppi det. Jeg vet også hvor lett det er å få dårlige råd og hvor vanskelig det er å få gode råd. Separasjonsangsten til Bajas ble borte fordi jeg heldigvis har en far med hjemmekontor. Bajas hadde "dag-pappa" mens jeg var på jobb, og ellers jobbet jeg med å bygge selvtillit og selvstendighet. Det var ikke mulig å trene på å være alene slik jeg hadde lært å trene det, for det var spetakkel så fort jeg gikk ut døra. Så rådene jeg fikk, skjøv jeg etter hvert til side. Han trente aldri på å være alene, men han trente på å mestre alt mulig annet og han trente på å være borte fra meg uten å være alene. Da jeg en dag bestemte meg for å prøve, gikk det helt fint for han å være hjemme alene. 

Etter Bajas, kom Fámolas inn i livet mitt. Fámolas var verken redd for skudd eller klotanga. Jeg hadde nok ikke verdsatt dette like mye, hvis det ikke var for erfaringen jeg hadde med Bajas. Men også Fámolas skulle komme til å lære meg noe. Han har hatt noen dårlige opplevelser med andre hunder og kan ikke passere hunder på tur. Igjen var dårlige råd lette å finne. Tren masse passeringer, kommander han på plass, belønn når han er flink og si nei når han utagerer.... Fámolas kan gå slalåm mellom fremmede hunder når vi trener. Det hjelper overhode ingenting når vi møter hunder på tur. Han var i klasse 3 da jeg la rallylydigheten på hylla, han kan gå på plass. Men han kan ikke gå på plass når han er redd for å bli flydd på. Og å korrigere negative følelser vil aldri lede til positive følelser og mindre frykt.

Da Fámolas var 1,5 år, endte nevøen hans opp her. Merkelig med det. Man skal bare hilse på noen valper som tilfeldigvis er leveringsklare og plutselig har man en valp. Goaskin var den hunden jeg alltid hadde drømt om. Trygg, avbalansert og en super sporhund. Han døde av kreft da han var et år. Det var kanskje ikke meningen at jeg skulle ha en drømmehund?

Jeg trengte noen måneder alene med Fámolas før jeg fant plass til en ny valp. Jeg merket ganske raskt at Naali var mye mer enn én valp. Han var høyt og lavt. Han har fortsatt problemer med å slappe av dersom det er en mulighet for at noe gøy kan skje. Og det meste er egentlig gøy. Naali har lært meg at "balansert" trening har noen alvorlige svakheter. Han fikk meg til å virkelig sette meg inn i hvordan belønningsbasert trening faktisk fungerer. Men fortsatt trengte jeg svar på hvordan jeg kan lære han å tåle mer før han blir frustrert og å slappe av i stimulerende miljøer. På jakt etter svar, kom jeg over konsepttrening. Det var akkurat det jeg hadde lett etter. For hvordan skal man kunne endre atferd når man ikke har de evnene man trenger for å kunne utføre en ny atferd? Man klarer ikke være rolig hvis man ikke vet hvordan man skal roe seg ned, og man tåler ikke mer frustrasjon hvis man ikke lærer seg å gradvis tåle mer.  

Jeg har vokst opp med hunder og alltid følt en spesiell tilknytning til dem. Men det er først da jeg fikk min egen hund at kunnskapen virkelig utviklet seg. I tillegg til praktisk erfaring med både egne og andres hunder, er jeg godkjent Pro dogtrainer og Geek gjennom AbsoluteDogs. Jeg har også kurs i atferdsbiologi og læring gjennom Hun om hund. Jeg mener at både oppdatert kunnskap og praktisk erfaring er viktig for å bli en god hundetrener. Og man kan alltid bli bedre. Den dagen man slutter å lære, slutter man også å utvikle seg. Jeg håper hundene aldri slutter å lære meg nye ting. 

Kursbevis

I tillegg har jeg deltatt på to konkurranserettede sporkurs, to kurs i konkurranserettet rallylydighet, webinar om sportrening, webinar om eksterne belønninger i fuglehundtrening, webinar om lek-utvikling, control unleashed online kurs og en rekke nettbaserte foredrag. Jeg har tidligere vært hjelpeinstruktør på valpekurs og jeg har konkurrert med egne hunder i lydighet og rallylydighet.